خلاصه گزارش جلسه سه‌شنبه 11 تيرماه انجمن صنفي راهنمايان گردشگري تهران

(۱۳۹۲/۰۴/۱۵)

خلاصه گزارش جلسه سه‌شنبه 11 تيرماه انجمن صنفي راهنمايان گردشگري تهران

جلسه هفتگي روز سه‌شنبه 11 تيرماه انجمن صنفي راهنمايان گردشگري تهران به ارائه گزارش فعاليت‌‌هاي انجام شده و ديگر برنامه‌هاي پروژه نکوداشت «منوچهر ستوده» اختصاص يافت. 

«عليرضا عالم‌نژاد» مدير سايت کافه تهرون ابتدا در معرفي منوچهر ستوده متني را که ايشان چند سال پيش خطاب به انجمن آثار و مفاخر نوشته بود،خواند: «سياه‌نامه‌تر از خود نمي‌بينم، وقتي خود را با ادب‌شناسان گذشته قياس مي‌کنم، بنده کاري در شأن انجام نداده‌ام.
به ياد دارم يکي از شب‌هاي سال 1340که به اتفاق دوست خود، مجتبي مقربي خدمت استاد بديع‌الزمان فروزانفر بوديم، پس از آن که از هر دري سخني به ميان آمد، استاد فرمودند ما مهمانيم و رفتني، پاسباني زبان و ادب فارسي را به عهده شما مي‌گذاريم. شما به قدر وسع خود کوتاهي نکنيد. براي انجام نصيحت و وصيت، اين ناچيز به کنجي نشست و در به روي غير بست و دست از لهو و لعب شست تا وقت بيشتري پيدا کند و صرف مطالعه کند و توانست حدود 55 مجلد کتاب به‌وجود آورد...»

کتاب «ره‌آورد ستوده»
مصطفي نوري گردآورنده کتاب ره‌آورد ستوده، مهمان نخست برنامه زماني که روي موضوع سفرنامه‌هاي دوره ناصرالدين شاه کار مي‌کرده با استاد از نزديک آشنا مي‌شود و پس از آن با اجازه وي، مجموعه کارها و کتاب‌هاي استاد را برمي‌گزيند و به دائره‌المعارف مراجعه مي‌کند. در ميان کارها به دفتري در قطعي رحلي برمي‌خورد که يادداشت‌هاي منوچهر ستوده از سال 1315 بوده است. يادداشت‌هاي دقيق از سفرها و مشاهدات وي. از جمله در سفري که به مازندران داشته و به عنوان مثال به واقعه تاريخي تبعيد خوانين آن خطه در زمان رضاشاه اشاره دارد. همچنين در جاي ديگر منوچهر ستوده، وقايع شهريور 1320 و زمان اشغال متفقين را در تهران به خوبي منعکس کرده است.

مي‌توان گفت منوچهر ستوده در شناساندن جغرافياي ايران بي‌بديل است. بعد از افرادي که جسته گريخته به يادداشت ‌نويسي مي‌پرداختند، وي يکي از کامل‌ترين يادداشت‌ها را درباره ايران نوشته است.

مسير سفرهاي بسياري مي‌توان از کتاب‌هاي منوچهر ستوده طراحي کرد
پرويز شجاعي مسئول پروژه‌هاي رکاب‌زني و صعود به قلل مختلف در ادامه برنامه به ارائه گزارشي از اين فعاليت‌ها پرداخت. 

کتاب «از آستارا تا استرآباد» شايد بااهميت‌ترين اثر منوچهر ستوده باشد که بيش از 20 سال از عمر خود را صرف سفر در اين مسير کرد و از تمام جزئيات يادداشت برداشت. از اين رو به مناسبت صد سالگي منوچهر ستوده اين مسير در دو فاز رکاب‌زني شده و در طي مسير و در نقاطي که نامشان در کتاب ذکر شده، درختي کاشته شد.

به گفته وي در طي اين مسير در مناطقي مانند رشت با حمايت و استقبال زيادي شدند و در برخي مناطق نيز مشکلاتي سر راه داشته‌اند. از نکات جالب در  اين سفر کاشت درخت در مدرسه ايرانشهر لاهيجان است که منوچهر ستوده کار معلمي خود را از آنجا آغاز کرد.

پرويز شجاعي، راهنماي طبيعت‌گردي گفت: «از کتاب «آستارا تا استرآباد» و همچنين «ره‌آورد ستوده» مسيرهاي مختلفي طراحي شده که برخي مانند سمنان به پل سفيد اجرا شده و برنامه‌اي مانند الموت و گازرخان به عسل‌محله در آينده نزديک اجرا مي‌شود. 

لازم به ذکر است صعود به قله دماوند به پاس نکوداشت يک صد سالگي منوچهر ستوده، روز 13 تير هم‌زمان با روز ملي دماوند، اجرا مي‌شود.

صد تي‌شرت، صد چهره
در ادامه جلسه مسعود شکرنيا مسئول پروژه «صد تي‌شرت صد چهره» از روند کار در اين پروژه گفت. تا کنون چهره‌هايي مانند شهرام ناظري، خسرو سينايي، رخشان بني‌اعتماد، فاطمه معتمدآريا، عادل فردوسي‌پور، آيدين آغداشلو و قباد شيوا تي‌شرت‌ها را امضا کرده‌اند.

شايان ذکر است اين تي‌شرت‌هاي با امضاي چهره‌هاي فرهنگي، هنري و ورزشي روز 28 تيرماه به نمايش گذاشته شده و سپس طي مزايده‌اي به فروش مي‌رسد تا عوايد آن صرف بنياد ستوده و امور فرهنگي آن شود.

تلاش منوچهر ستوده در گردآوري و نگارش فرهنگ سمناني، سرخه‌اي، سنگسري و لاسجردي باعث شد تا محمدعلي قيومي از اهالي سمناني براي رساندن پيام تشکر اهالي اين خطه خود را به جلسه برساند.

وي گفت: از سمنان به فاصله کمي تا سنگسر يا سرخه و از سوي ديگر لاسجر زبان‌ها به حدي متفاوت ا ست که مردم آن خطه خود زبان يکديگر را نمي‌فهمند. و زبان اين ديار به حدي سخت است که در زمان دفاع مقدس، زبان بي‌سيم‌چي‌ها بود اما منوچهر ستوده سال‌ها پيش در حالي که خود از اين ديار نبود، اقدام به نگارش فرهنگ کرد که بسيار ستودني است.

روز 28 تير ماه نکوداشت تولد صد سالگي منوچهر ستوده در باغ نگارستان تهران برگزار مي‌شود و هم‌زمان از مجسمه وي در اين باغ رونمايي خواهد شد. 

ضمنا این خبر در سایت خبرگزاری میراث فرهنگی به آدرس زیر منتشر شده است:

 http://www.chn.ir/NSite/FullStory/News/?Id=105441&Serv=2&SGr=24

 

 

  تازه ترین خبر ها

دیدار با استاد ستوده در منزلشان

  اخبار پروژه صد سالگی